הנהלת חשבונות היא דרישה חובה מכל עסק וארגון בישראל, כאשר יש סוגים שונים של הנה"ח ודרישות חוקיות שונות בהתאם לסוג ומהות העסק.
לצד עסקים קטנים ועצמאים בודדים המנהלים לבדם את הנהלת החשבונות של העסק (ואלו מיעוט יחסית ליתר המשק) או ארגונים גדולים יחסית עם אנשי הנהלת חשבונות פנימיים, ישנם גורמים שונים המעניקים שירותי ניהול חשבונות לעסקים וארגונים.
נסקור גורמים אלו ונסביר באופן כללי אודותיהם ומהות שירותי ההנה"ח שהם מספקים.
משרדי הנהלת חשבונות
אלו מהווים כנראה את העיקר מבחינת גורמי חוץ המעניקים לעסקים וחברות שירותי הנהלת חשבונות.
משרד הנהלת חשבונות מעסיק מנהלי חשבונות שונים (לרוב מדובר למעשה על מנהלות חשבונות) ויש משרדים העוסקים בלעדית בתחום ניהול החשבונות והספרים וישנם משרדים העובדים במסגרת משרד ראיית חשבון או ייעוץ מס למשל. במשרדי הנה"ח עובדים מנהלי חשבונות זוטרים, מנהלי חשבונות סוג 3 ולרוב גם לפחות מנהל חשבונות בכיר אחד.
שירותי ניהול החשבונות של משרדים אלו כוללים כמעט את כל השירותים הקיימים בתחום, ניהול ספרים, אחסון מסמכים רלבנטיים, הגשת דוחות לרשויות המס, סיכומים שנתיים והגשת דוח שנתי ובמקרים מסוימים גם הכנת משכורות וביצוע כל התשלומים השונים בהקשר למשכורות.
רואה חשבון
רואה החשבון הוא בעל המקצוע הבכיר ביותר בתחום החשבונאי, אלו אנשים שלמדו במסלול אקדמי קשה וארוך על מנת להיות מוסמכים בראיית חשבון. במקרים רבים משרד רואה חשבון יספק גם שירותי הנהלת חשבונות בסיסיים וכלליים באמצעות צוות של מנהלי חשבונות.
תפקידו של רואה החשבון הוא לפקח על התהליך, להפיק ולפקח על דוחות כספיים של חברות, להתנהל במקרים מורכבים מול רשויות המס, לבצע תכנוני מס יעילים וחוקיים, לסייע בהיבטים של מימון וניהול פיננסי של העסק ועוד מגוון רחב של פעולות בעלות הקשר פיננסי, עסקי או כלכלי.
שירותי הנהלת חשבונות דרך משרד רואה חשבון נחשבים לרמה הגבוהה והמקיפה ביותר של שירות עסקי חשוב זה.
חשב שכר
חשב שכר אחראי להכנת וניהול כל ההיבטים הקשורים למשכורות העובדים. החשב יכול לעבוד בנפרד ממשרד הנהלת חשבונות, במסגרת משרד כזה, דרך רואה חשבון או אפילו באופן פנימי בארגון.
חשב השכר אינו עוסק בתחומים הבסיסיים של ניהול חשבונות (תקבולים תשלומים, דוח מע"מ וכיוצא באלו) אלא רק בהיבטים הקשורים למשכורות, כולל מרכיבי השכר ורישום נכון שלהם, זכויות סוציאליות, תשלומים לפנסיות של העובדים, תשלומי ביטוח לאומי, מיסוי משכורות ועוד.
יועץ מס
למרות שנהוג לקשר יועצי מס לנושאים כגון תכנוני מס והחזרי מס בדיעבד, בפועל ישנם משרדי ייעוץ מס המספקים גם שירותי הנהלת חשבונות. יועץ מס מוסמך רשאי להגיש דוחות למע"מ ולמס הכנסה ולכן רבים מיועצי המס מעניקים תחתיהם מנהלי חשבונות לביצוע המשימות השוטפות של ניהול החשבונות ואם אחראים לדיווח ולהתנהלות הכוללת.
יועץ עסקי
יועצים עסקיים לרוב לא עוסקים כלל בהיבטים הטכניים והתפעוליים של הנהלת חשבונות, אלא בייעוץ עסקי מקצועי לעסקים וארגונים. אך למרות זאת, אפשר למצוא בשוק יועצים עסקיים המציעים במסגרת מטריית השירותים שלהם גם שירותי הנהלת חשבונות.
יועץ עסקי שהוא מנהל חשבונות או רואה חשבון או יועץ מס למשל או יועץ עסקי המעסיק אנשי מקצוע מתאימים, יכול להציע לצד שירותי הייעוץ והפיתוח העסקי שלו גם ניהול חשבונות, ייעוץ מס, תכנוני מס, הגשת בקשות להחזרי מס וכיוצא באלו.
לסיכום, ישנם אפשרויות רבות ומגוונות לקבל שירותי הנהלת חשבונות לעסק. חשוב מאוד לבחור באפשרות היעילה והאופטימאלית מכל הבחינות עבור העסק. כמו כן, רצוי להכיר תוכנות הנהלת חשבונות המאפשרות ניהול עצמי של כל או חלק מניהול החשבונות.